Ako mraziť potraviny, ovocie a zeleninu?

Ako zamraziť domácu úrodu zo záhradky, sezónne produkty od farmárov alebo prebytočné jedlo, ktoré by sa inak pokazilo? Nie je to žiadna veda. Je tu ale pár vecí, na ktoré sa oplatí dávať pozor. Aby ste z mrazničky v zime nevytiahli miesto voňavých jahôd nepekne voňajúce rozdrvenú hrudu niečoho, čo jahody pripomína len veľmi vzdialene, alebo aby ste pre nedeľný obed miesto sviečkovej nerozmrazili mixované marhule.

Zásadou číslo jedna sú správne vrecká.
Používajte vrecká priamo určené na zamrazovanie potravín. Sú totiž pevné a odolné, aby sa nepretrhli ani pri prudkej zmene teplôt, a dobre tesnia, aby ich obsah „nenačuchol“ pachom ostatných potravín v mrazničke. Napriek tomu, že sú vrecká priehľadné, popíšte si každý balíček fixkou alebo prirobte ceduľku či etiketu. Zo zamrznutej hrudy sa ťažko spoznáva, čo je vo vnútri.

Čo všetko je možné zamraziť?

Potravín a jedál, ktoré môžete dať do mrazničky, je veľa. Obľúbené je mrazenie sezónneho ovocia a zeleniny, ktorého zásoby potom spotrebovávame celý rok. Napríklad jahody, čučoriedky, maliny, černice, čerešne a višne (najlepšie bez kôstok), ríbezle, egreše, mrkva, pór, hrášok, špenát, fazuľové struky, brokolica, kukurica alebo karfiol.

Ovocie a zeleninu mrazte čerstvé a poriadne umyté (ale osušené). Naporciujte ich do vrecúšok či krabičiek po takom množstve, ktoré naraz spotrebujete. Zamrznutú hrudu totiž nijako nerozdelíte. Huby je lepšie najprv podusiť. Dá sa mraziť tiež (strúhaný syr), maslo, pečivo, domáce párky, cestá a niektoré hotové jedlá, napríklad omáčky, prírodný plátok mäsa, roláda, sekaná alebo guláš. Na uchovávanie v mraze sa nehodia prílohy (ryža, zemiaky a cestoviny) ani vyprážané pokrmy.

Do mrazničky nepatrí tiež surové vajcia v škrupinách (majú v sebe vodu a praskli by) ani uvarené vajcia, zelenina s vysokým obsahom vody, ktorá by mrazením zmäkla (šalát, reďkovky alebo uhorky), potraviny s vysokým obsahom tuku a mliečne výrobky, ktoré by boli príliš vodnaté.

 

Čím sa pri ukladaní potravín do mrazničky riadiť?

Nikdy nedávajte do mrazničky nevychladnuté jedlo. Je potrebné ho najskôr vymiešať a nechať vychladnúť. Vyťahujte len to, čo skutočne spotrebujte. Rovnaké jedlo nemrazte dvakrát. Potraviny baľte do kvalitných tesniacich vrecúšok určených do mrazničky. Inak by ich poškodil mráz a nasali by nepríjemné pachy. Pri uzatváraní sáčkov vypustite prebytočný vzduch. Kvôli miestu aj väčšej trvanlivosti potravín.

Aby sa do mrazničky vošlo viac vecí, dajte vrecká s tekutými jedlami alebo malým ovocím, ktoré zle držia tvar, do krabičky. Vrecko zmrzne v tvare krabičky, potom ho z nej vyberiete a budete mať mrazničku plnú pekných kociek.

Ako využívať mrazené potraviny?

Zamrazené ovocie je možné celoročne využívať do kysnutých knedlí, na koláče, do raňajkových kaší, na smoothies, koktaily, poháre alebo k palacinkám. Zelenina sa v zime šikne na prípravu príloh, šalátov, polievok a ako prísady do pokrmov. Podobne ako bylinky, napríklad pažítka, petržlen a bazalka. Keď ich zamrazíte v tvorítkach na ľad s troškou oleja, budete mať rovno pripravené dochucovacie „kocky“ do polievok alebo omáčok.

Základom je potraviny aj hotové jedlá rozmrazovať pomaly postupným prechodom na izbovú teplotu, nie naraz v horúcej vode alebo v mikrovlnke. Pri rýchlom rozmrazovaní sa spolu s rozpúšťajúcou vodou odplavia aj cenné látky a vitamíny.

Na vašom súkromí nám záleží
Tento internetový obchod ukladá súbory cookies, ktoré pomáhajú k jeho správnemu fungovaniu. Využívaním našich služieb s ich používaním súhlasíte.
Povoliť všetkoPodrobné nastavenie