Čo je to HACCP?
HACCP je anglická skratka pre Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov (Hazard Analysis and Critical Control Points). Ide teda o nástroj a systém, ktorý v potravinovej výrobe pomáha predchádzať rizikám ohrozujúcim bezpečnosť potravín. Vychádza z nariadenia Európskej únie o hygiene potravín a platí pre všetky potravinárske podniky, ktoré vyrábajú, spracovávajú a distribuujú potraviny. HACCP zahrnuje vykonanie analýzy nebezpečia, stanovenie kritických kontrolných bodov a hodnôt medzí, sledovania stavu v kritických bodoch, stanovenia nápravných opatrení, overovacích postupov a vedenia záznamov o vykonaných kontrolách.
Pri kontrole a manipulácii potravín v rámci kontrolného systému HACCP je potrebné manipulovať s potravinami v jednorazových rukaviciach a dodržiavať ďalšie hygienické zásady. HACCP tiež stanovuje prípustné zachádzanie a nakladanie s obalovými materiálmi a kontroluje ich dodávateľov.