Čo je to HACCP?

HACCP je anglická skratka pre Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov (Hazard Analysis and Critical Control Points). Ide teda o nástroj a systém, ktorý v potravinovej výrobe pomáha predchádzať rizikám ohrozujúcim bezpečnosť potravín. Vychádza z nariadenia Európskej únie o hygiene potravín a platí pre všetky potravinárske podniky, ktoré vyrábajú, spracovávajú a distribuujú potraviny. HACCP zahrnuje vykonanie analýzy nebezpečia, stanovenie kritických kontrolných bodov a hodnôt medzí, sledovania stavu v kritických bodoch, stanovenia nápravných opatrení, overovacích postupov a vedenia záznamov o vykonaných kontrolách.

Pri kontrole a manipulácii potravín v rámci kontrolného systému HACCP je potrebné manipulovať s potravinami v jednorazových rukaviciach a dodržiavať ďalšie hygienické zásady. HACCP tiež stanovuje prípustné zachádzanie a nakladanie s obalovými materiálmi a kontroluje ich dodávateľov.

Na vašom súkromí nám záleží

Tento web používa cookies na zaistenie optimálneho používateľského zážitku.

Cookies sú malé súbory ukladané do vášho zariadenia, ktoré nám pomáhajú analyzovať používanie webu a zlepšovať naše služby. Kliknutím na "Súhlasím" povolíte ich použitie vrátane zdieľania údajov na personalizáciu aj nepersonalizáciu reklám na sociálnych a reklamných sieťach našich partnerov.

Nastavenie cookies môžete upraviť v "Upraviť nastavenia", alebo kliknutím na "Odmietnuť všetko" povoliť len nevyhnutné cookies. Viac informácií nájdete tu .

Nevyhnutné cookies
Analytické cookies
Reklamné cookies
Údaje o používateľoch
Personalizovaná reklama
Povoliť všetkoUpraviť nastaveniaOdmietnuť všetko